fbpx

Aktivisti Pokreta “1 od 5 miliona” predali su danas Ministarstvu rudarstva i energetike zahtev za pristup informaciji od javnog kojim su tražili uvid u listu nepokretnosti koje je kineska kompanija “ZiJin” dobila prilikom potpisivanja ugovora o strateškom partnerstvu sa Srbijom. Takođe, tražili su i informaciju o tome da li rudnici u Majdanpeku i Boru plaćaju tim gradovima taksu na ime eksploatacije rude.


“Problem koji je poslednjih meseci postao urgentan u Majdanpeku, jeste problem vlasništva nad stanovima koje je svojevremeno izgradio Rudnik bakra u Majdanpeku, a u kojima već 30 godina žive rudarske porodice. Prilikom predaje večinskog vlasništva kineskom investitoru, postavilo se pitanje da li „ZiJIn“ polaže pravo na te stanove i da li to znači da će više stotina porodica ostati bez krova nad glavom”, izjavio je Martin Bežinarević ispred Pokreta “1 od 5 miliona”.

Kako ističu aktivisti “1 od 5 miliona”, problem takse na eksploataciju rude na zemljištu Bora i Majdanpeka predstavlja vrlo jasnu naznaku da li je kineska kompanija došla u ova dva grada kao investitor ili kao zemljoposednik.

“Majdanpečani i Borani su izrazili veliku brigu po pitanju plaćanja takse na eksploataciju rude, ali i ekološke takse, navodeći da rudnik uopšte i ne plaća ove zakonske obaveze. Ukoliko se to bude ispostavilo kao tačno, onda je to jasan dokaz da je režim Aleksandra Vučića doslovno prodao cele gradove stranom investitoru, a stanovništvo tih gradova predstavio kao jeftinu radnu snagu”, rekao je Bežinarević.

Mi ne damo naše gradove i nikada nećemo odustati od borbe za njih – poručio je Bežinarević i dodao da će Majdanpek i Bor uskoro dobiti “vidno pojačanje u borbi protiv režima i ugnjetavanja od strane samoproklamovanih robovlasnika”.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

January 27, 2021