fbpx

Upravni sud je na osnovu tužbe Siniše Malog, zbog proceduralnih propusta, poništio odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je doktorat Siniše Malog plagijat i vratio je na ponovno odlučivanje.

Univerzitet je “pao” na proceduri, kako se navodi u odluci, zato što je nedostajao potpis dekana FON-a na izrečenoj javnoj opomeni, već je Odbor preinačio odluku Nastavno-naučnog veća FON-a da se izrekne javna opomena.
Ministar je odluku suda, koja ne dovodi u pitanje to da li je on ukrao tuđ rad ili ne, već se isključivo odnosi na propust u proceduri, iskoristio da se pohvali na društvenim mrežama, a potom i na televizijama, kako je pravda pobedila.

Pravda jeste pobedila, ali kad je ministru nakon 7 godina proceduralnih razvlačenja oduzet doktorat. Kad je nakon, sa jedne strane lažnih, kontradiktornih izveštaja komisija koje utvrde da je rad plagijat, pa zaključe da je neosporan, a sa druge strane dokaza koje je iznosio prof. Karapandža i nakon blokade Rektorata studenata iz #1od5miliona, koja je trajala 12 dana, pa je cela Srbija saznala da je Siniša Mali lopov, tom lopovu ono što je ukrao – oduzeto.

Uporan je ministar kako je konačno dokazano da je njegovo znanje neosporivo, dok je za poslednje dve godine zadužio građane za preko 4 milijarde evra.

Ne odustaje, hvata se za svaku slamku, radilo se “pošteno” još od agencije za privatizaciju za vreme DOS-a, pa do danas, tako da nije problem izdvojiti novac na skupe i vešte advokate.

Zna i sam da je pljuno na svoje osnovne studije, i na obrazovanje svih svojih kolega, ali ta istina je neprihvatljiva, pa pokušava da se provuče kroz rupe u proceduri, kao što je navikao da popunjava rupe u budžetu zaduživanjem.

Od silnog provlačenja kroz rupe je zaboravio na jednu stvar – Upravni sud nije česma, pa da opere obraz.

Ne, Siniša, nijedan nezavisni sud nikada neće moći da kaže da nisi lopov, kad jesi. To je pitanje neoborivih dokaza, a ne procedure.
Sa druge strane, može i drugačije! Mogu institucije da rade svoj posao pa da se utvrdi da li je postojala trgovina uticaja i zloupotreba službenog položaja kad je ova sramota od doktorata prihvaćena i kad se toliko dugo sakrivala istina. To su krivična dela, i za tebe i za saučesnike.

Na kraju dana, propust u proceduri Univerziteta treba da bude lekcija za istražne organe u budućnosti. Kao što se Mali hvata za slamke u odbrani svog plagijata, tako će se jednog dana hvatati za slamke i pred drugim organima, što znači da nema mesta za propuste.

Dočekaćemo taj dan, kao što je istina izašla na videlo, tako će se i pravda osloboditi.
Sve što može da se kaže do tada staje u 4 reči: Siniša Mali je plagijator!


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

June 24, 2021