fbpx

Lekari iz Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš su sa 12 volonterskih radnih vikenda eliminisali višemesečne liste čekanja za operacije i sveli čekanje na operaciju na nekoliko dana.

Njihov podvig je dokazao da se sve može kad se lekari slože, ali i da vlast nije u stanju da brine o zdravlju građana bez ličnih žrtvi lekara i medicinskog osoblja.

Dok god na klinici za endokrinologiju i infektivnoj klinici budu ubuđali zidovi, u porodilištima doručak za mame bio parče hleba, jaje i šolja čaja, a plate u zdravstvu daleko dostojanstva, da od njih može normalno da se živi, lekari i medicinsko osoblje će nam odlaziti, a onima koji ostanu će biti sve teže.

Niškim lekarima nije bio plaćen rad vikendom i to je za svaku pohvalu i naklon. Ipak, vlast koja zdravlje nacije svodi na volontiranje lekara ne zaslužuje bilo kakvu javnu funkciju, a kamoli da vodi državu.

Brojni su primeri maltretiranja radnika u zdravstvenim ustanovama. Koliko je lekara i medicinskog osoblja iz domova zdravlja i bolnica u kojima su za direktore postavljeni napredni namesnici da nameštaju tendere i maltretiraju osoblje kako bi ih držali servilnim?

Najskoriji primer koji smo mogli da ispratimo u javnosti je slučaj bolnice Laza Lazarević u kojoj lekari i osoblje već 6 meseci mole za pomoć, a vlast se pokazuje nemoćna i nema da im reši problem jer je u pitanju “raspodela partijskog plena”.

Zato pustimo priče o ordenju i prekinimo da tapšemo po ramenu ljude koji su na prvoj liniji odbrane našeg zdravlja, oni to svakako ne rade zbog aplauza. Lekari zaslužuju orden, ali je bitnije da dobiju uslove za rad!

Neophodno je renoviranje bolnica i izgradnja novih, ali ne tako da se otvori novo krilo u Kliničkom centru u Beogradu sa kardiologijom na petom spratu i liftom koji ne radi i renoviranim domom zdravlja koji prokišnjava, zato što se krade na materijalu i angažuju se firme od partijskih finaisijera.

Neophodno je da u svim, a ne samo u pojedinim zdravstvenim ustanovama na čelu budu zaista najsposobniji, a ne najpodobniji politički.

Vreme je da se izborimo za promenu u kojoj neće biti mesta za partijske namesnike, mobing i ponižavanje ljudi privremenim ugovorima kojim ucenjuju da se ide na partijske skupove!

Moma Kovačević, kopredsednik Pokreta #1od5miliona


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

April 13, 2023