fbpx

Pokret #1od5miliona pozdravlja odluku Višeg suda u Beogradu da Dragoljub Simonović, namesnik Srpske napredne stranke u Grockoj, ide na petogodišnju robiju zbog organizovanja paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

Podsetimo se, ova odluka dolazi 5 godina nakon što smo na protestima zahtevali da se nalogodavci i izvršioci pokušaja ubistva novinara Milana Jovanovića privedu pravdi.

Nažalost, preveliki broj afera za poslednju deceniju vladavine Aleksandra Vučića je zataškan i sklonjen od očiju javnosti i pravde. Ipak, slučaj Dragoljuba Simonovića nas podseća da reakcija naroda na ulici može razbiti crne oblake Srpske napredne stranke nad pravosuđem.

Ovaj korak napred u borbi za pravnu državu i slobodu medija ne sme da nas zaslepi i zavara da smo uspeli. Neće biti ni naznake da u Srbiji postoji sloboda medija dok je novinar Dejan Petar Zlatanović u zatvoru, a novinari poput Marka Vidojkovića, Nenada Kulačina, Marka Dragoslavića i mnogih drugih novinara i novinarki izloženi uvredama, pretnjama i u životnoj opasnosti.

Kopredsednik Pokreta #1od5miliona Moma Kovačević napominje da je presuda Simonoviću još jedan dokaz da nisu izgubljene sve nade za pravosuđe u Srbiji i da još uvek u pravosuđu ima odgovornih pojedinaca poput hrabrih tužiteljki koje su smenjene zbog hapšenja naprednjaka.

“Dragoljub Simonović je prvi među jednakim naprednjacima koji će snositi posledice za svoja zlodela. Kad god smo bili solidarni i uporni, pokvarili smo im planove. Milan Jovanović se uz podršku naroda izborio za pravdu. Recept je jasan, javnost i ulica su jedini način da se spreči zataškavanje zločina naprednjaka!” dodaje Kovačević.

Pravda za Milana Jovanovića je mali, ali ne beznačajan korak u borbi za slobodu medija u Srbiji.

Pokret #1od5miliona od svog nastanka podržava novinare i sve građane koji im čuvaju leđa od okupiranih institucija i zloupotrebe moći, a lokalne velmože iz Srpske napredne stranke podsećamo da treba dobro da pogledaju u Dragoljuba Simonovića, jer je to njihov pogled u budućnost.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

March 20, 2023