fbpx

Pokret “1 od 5 miliona” pohvaljuje odluku Saveza za Srbiju da izradi još jednu “belu knjigu”, ovog puta o kriminalu i korupciji u Beogradu. Ali i pita: Hoće li se na stranicama, možda nekog proširenog izdanja „bele knjige“ SzS-a, naći svi počinioci malverzacija i zloupotreba službenog položaja ili će se izbrisati biografije onih koji su svoj naprednjački staž zamenili za pristupnicu u ovom opozicionom bloku?


S tim u vezi, pitamo Vuka Jeremića gde je i šta radi Predrag Belić Baki, nekadašnji lokalni šerif i dika SNS-a iz Alibunara. Da li Dragan Đilas i dalje po protestima šeta sa Ivanom Sočom, takođe SNS kadrom, bivšim prvim čovekom „Gradskih pijaca“, poznatim po mobingovanju radnika, nameštanju poslova svojim drugarima, ali i po tome što je sopstvenu firmu tužio za skoro 7 miliona dinara jer ga je „napao lavabo“? Da li su ispitane biografije onih bivših kadrova SNS-a koji su, videvši da im brod tone, pohrlili u stranke sadašnje opozicije? Sigurno da ima i tu poštenih ljudi, ali razdvaja li se žito od kukolja?

Iako ne želimo da se bavimo kadriranjem u drugim organizacijama, smatramo da je važno da one koje se predstavljaju opozicionim, koje najavljuju bele knjige malverzacija i obračun sa onima koji su ih činili, drže čistim svoje redove. Jer u suprotnom, lustracija koju bi oni sprovodili vrlo verovatno bi bila selektivna i ne bi se odnosila na one koji bi uspeli na vreme da prebegnu. A tako se ne menja sistem.

Tako bismo imali samo „prepakivanje“. Kao što je posle pada Demokratske stranke sa vlasti SNS postala sigurna kuća za razne Vesiće i Trivanke, tako bi i neka nova vlast otvorila svoja vrata za pranje biografija raznih Belića, Soča i njima sličnih. Ponavljamo: tako se ne menja sistem. A onima koji se deklarativno bore za promenu sistema, poručujemo: očistite ispred i u svojoj kući, pa onda možete da metlate i po Srbiji.

Za autore nove „Bele knjige“ imamo i sledeće pitanje: šta se desilo i zašto je zaboravljena vaša prethodna bela knjiga, ona o izbornim nepravilnostima u Lučanima? Pošto niste s njom uradili faktički ništa, mi smo napravili FISI – aplikaciju za fer i slobodne izbore. Ta aplikacija važiće za ove, ali i za sve naredne izbore, i svako će moći da unese svaku izbornu nepravilnost koju uoči, kao i da pogleda gde su se sve nepravilnosti dešavale. Pozivamo vas da je koristite.

Takođe, pošto je promoter nove „Bele knjige“ Nikola Jovanović iz Narodne stranke najavio da će ona biti „osnova za utvrđivanje krivične odgovornosti gradskih funkcionera u prethodnih šest godina“, imamo još jedno pitanje:
Zašto za samo posledjih 6 godina? Zašto ne i ranije? Da li je to onda replika naprednjačke prakse, koja je, pak, replika njenih prethodnika, po principu – „kažnjavamo samo one koji nisu naši i koji nisu iz našeg vremena“? Da li je to pravda postala selektivna?


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

May 23, 2020