fbpx

Šta se dešava sa postrojenjem za preradu otpadnih voda u Vrbasu koje je plaćeno 23 miliona evra i zašto se i dalje ne čisti Veliki bački kanal, crna ekološka tačka, iako je za remedijaciju njegovog dela kod Vrbasa EU već izdvojila preko milion evra”, upitao je Filip Martin, član Predsedništva Pokreta “1 od 5 miliona”.

Filip Martin je istakao da pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Vladimir Galić i predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević moraju da odgovore ko to od ove vojvođanske opštine pravi trovačnicu, budući da je zagađenje Velikog bačkog kanala usled netretiranja sve ekstremnije i direktno se odražava na zdravlje i živote Vrbašana, biljni i životinjski svet.

“Vodotok koji protiče kroz Vrbas je najzagađeniji u Evropi, i to ne tvrdimo mi, već Norveški institut za istraživanje voda koji je uradio detaljno istraživanje kvaliteta vode i mulja u kanalu. U kanal se ispuštaju otpadne vode iz okolnih fabrika, komunalne otpadne vode, a videsmo pre neki dan i otpad iz Opšte bolnice”, rekao je Martin.

Martin je istakao i da u vrbaškim selima voda nije za piće još od 2006. godine, a i da upućeni tvrde da je u porastu broj obolelih od maligniteta, te da je to direktna posledica zatrovane životne sredine.

On je podsetio i na Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu koji je EU finansirala sa 23 miliona evra, što ga čini najvećom ekološkom investicijom u ovom delu Evrope, a koje je prestalo sa radom pre nekoliko meseci. Za upravljanje ovim postrojenjem osnovano je i javno preduzeće, ali je zbog nedostatka kadra upravljanje ipak prepušteno francuskoj firmi koja se po isteku jednogodišnjeg ugovora povukla iz posla u aprilu ove godine.

“Zbog nesposobnosti i mešetarenja lokalnih vlasti, propada investicija od 23 miliona evra koja bukvalno znači novi život za Vrbas”, kazao je Martin i dodao da se iz istih razloga ne pristupa sanaciji dela Velikog bačkog kanala koji se najavljuje godinama, a za šta je takođe iz EU fondova izdvojeno milion evra.Problem zatrovane vode i zagađenog vazduha u Vrbasu je višedecenijski i posledica je neodgovornih i korumpiranih vlasti koje šuruju sa zagađivačima, kazao je Martin i dodao:“Divlje deponije na sve strane, kanal pun otrova koji protiče pored kuća, kroz naselja… Zarad profita, svesno od Vrbasa prave trovačnicu i direktno ugrožavaju živote preko 20.000 ljudi.”


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

September 17, 2021