fbpx

Pokret “1 od 5 miliona” upozorava javnost na mogućnost nove “Savamale”:

Meštanima naselja Bežanijski zimovnik, pored mosta na Adi u Beogradu, juče su u dvorišta porodičnih domova upali radnici kompanije Zepter sa obezbeđenjem, sekli im ogradu i zastrašili ih. Meštani se opravdano boje da žele prisilno da ih isele kako bi tu nikao novi “Beograd na vodi”.

Kako nam stanari ovog naselja navode, tu je skućeno 16 porodica već skoro 40 godina, još otkad ih je tu preselila država kada su njihove kuće rušene da bi se izgradilo brodogradilište i objekti rečne policije. Nakon jedne od, kako meštani kažu, “sumnjivih privatizacija”, Zepter je kupio brodogradilište i zemljište i planiraju da na toj lokaciji sagrade luksuzni kompleks.

Iako su još uvek u toku pregovori stanara sa investitorom povodom obezbeđivanja domova svima koje iseljavaju, juče su upali radnici sa obezbeđenjem i krenuli da seku i ruše. Zahvaljujući udruženoj reakciji stanara, solidarnosti sugrađana, ali i reakciji policije, radnici su najureni.

Pitanje je – do kada?!

Kopredsednik Pokreta 1 od 5 miliona, Moma Kovačević, navodi: “Komšije su trenutno u strahu i više puta su pomenuli da su im iz Zeptera, bez ikakvog skrivanja, pretili bagerima i rušenjem jedne stambene jedinice u kojoj žive ljudi. Postavljeno je obezbeđenje investitora, koje danonoćno dežura ispred kuća, a boje se i da im ne podmetnu požar, kako bi ih rasterali odatle bez sudskog naloga.”

Kovačević je naveo i da u naselju žive većinom stariji ljudi, te da ovakvo zastrašivanje i stalni stres za njih mogu biti pogubni.

“Setimo se kako je pre šest godina, prilikom rušenja u Hercegovačkoj, vezan čuvar i jedini svedok, Slobodan Tanasković, koji je nedugo nakon pretrpljenog stresa te noći – i preminuo.

Da li treba da dopustimo da se nešto slično desi? Da li svaki veliki projekat mora da se izgradi preko grbače nedužnih ljudi? Ovde smo da se borimo i stojimo uz ove ljude dok ne budu bili sigurni. Nećemo dozvoliti da još jedna Savamala prođe”, rekao je Kovačević.

Kovačević je pozvao javnost da stane solidarno uz stanare Bežanijskog zimovnika.

“Tražimo i od države da stane u zaštitu svih svojih građana, a ne samo investitora. Nijedan stanar ne sme biti proteran iz svog doma dok mu se ne obezbedi alternativno rešenje ili odgovarajuća nadoknada”, poručio je.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

June 2, 2022