fbpx

Odbornik Skupštine opštine Majdanpek i kopredsednik Pokreta #1od5miliona, Martin Bežinarević prisustvovao je sastanku sa direktorom kineske kompanije ZiJin Yuan He Juanom.

Sastanak je održan danas, 5og juna, simbolično na dan zaštite životne sredine, a Bežinarević i Juan su razgovarali o zagađenju reke Pek, spornom pitanju stanova Majdanpečkih rudara ali i potencijalnom rušenju planine Starice.

“Direktor kineske kompanije ZiJin nam je dao usmene garancije da rušenja naše planine neće biti. On kaže da je, navodno, jedan deo planine, levo od samog vrha pod nagibom te da se preventivno mora sanirati pa su su zato mašine na vrhu Starice”, rekao je Bežinarević i dodao da je Juan takođe obećao da neće ni jedan Majdanpečanin biti izbačen iz svog stana, a da se zagađenje reke Pek rešilo pre par meseci.

“Smatram da smo ovim napravili veliki korak. Nakon svih protesta i zahtevanja odgovora, konačno smo ih dobili. Drago mi je da je kineska strana prepoznala da naprednjaci nisu nikakvi sagovornici i da je pristala na razgovor sa pravim predstavnicima naroda”, zaključio je Bežinarević.

Podsećamo da je pokret #1od5miliona zajedno sa građanima organizovao 3 protesta u Majdanpeku, ujedno sa blokadom zgrade opštine Majdanpek i blokadom magistralnog puta kako bi dobio odgovore na ova pitanja.

Sastanaku su prisustvovale i Snežana Todorović, odbornica SO Majdanpek i Katarina Sporić, meštanka iz Pemske ulice koja se nalazi direktno ispod planine Starice.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

June 5, 2022