fbpx

Pokret #1od5miliona podržava zahteve opozicije za pravedne izborne uslove i poziva na uvođenje čitača ličnih karata

U svetlu izbora održanih 17. decembra 2023. godine, pokret #1od5miliona izražava snažnu podršku zahtevima opozicije i naroda koji protestuje na ulici.
Zahteva se poništavanje izbora i organizovanje novih, s obzirom na brojne nepravilnosti koje su uočene i dokumentovane.

Izbori nisu bili fer i slobodni. Izbore su obeležili kupovina glasova, zloupotreba podataka, spavanje institucija zaduženih za sprovođenje izbora i jednostrano medijsko izveštavanje.

Najekstremniji primer prekrajanja izborne volje građana predstavljaju desetine hiljada fiktivno raseljenih lica, među kojima ima i onih iz susednih država sa državljanstvom Srbije, kojima su dodeljena lažna prebivališta kako bi glasali na lokalnim izborima za Srpsku naprednu stranku.

Pokret #1od5miliona, ponavlja svoj zahtev, predat u aprilu 2020. Narodnoj skupštini, za uvođenje elektronskih čitača ličnih karata na svim biračkim mestima, umrežen sa biračkim spiskom. Cilj uvođenja čitača je osiguranje integriteta izbornog procesa i kako bi se obezbedili dokazi za pokretanja krivičnih postupaka protiv lica sa lažnim prebivalištima, odgovornih u MUP-u koji su ta lažna prebivališta dodelili i organizatora ove izborne prevare, koja se ne dešava ni prvi, a ni poslednji put. Ova mera bi značajno doprinela transparentnosti i pravičnosti izbora, smanjujući mogućnost manipulacije glasovima sa ciljem da rezultati izbora treba da odražavaju izbornu volju građana, a ne kapacitet Srpske napredne stranke za izbornu krađu.

Kopredsednik pokreta #1od5miliona, Moma Kovačević, ističe: “Nije dovoljno poništiti izbore, neophodno je uraditi sve da se krađa na ponovljenim izborima spreči. Uvođenjem čitača ličnih karata se smanjuje prostor za malverzacije. Dobar primer je pobeda opozicije na izborima u Crnoj Gori. Uvođenje elektronskih čitača ličnih karata u Crnoj Gori sprečilo je veliki broj malverzacija i doprinelo smeni režima nakon 3 decenije. Sada je vreme za akciju u Srbiji – da se izborimo za bolje izborne uslove i pokažemo da je moguće stati na put manipulacijama, nepravilnostima i organizovanoj krađi izbora”.

Pozivamo predstavnike opozicije da u svoje zahteve za poboljšanje izbornih uslova uvrste i zahtev za uvođenje elektronskih čitača ličnih karata na svim biračkim mestima, umrežen sa biračkim spiskom. Ujedinimo se u borbi za pravedniji i transparentniji izborni proces. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati da se glas svakog građanina poštuje i da rezultati izbora budu u skladu sa izbornom voljom građana.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

December 21, 2023