fbpx

Pokret “1 od 5 miliona” ne prihvata nacrt sporazuma o izbornim uslovima koji su dostavili evroparlamentarci, jer isti ne propisuje uvođenje elektronskih čitača ličnih karata na biračkim mestima koji bi bili umreženi sa biračkim spiskom, niti bilo koju drugu konkretnu meru sprečavanja krađe glasova.

Podsećamo da je zahtev za uvođenje elektronskih čitača ličnih karata deo platforme o izbornim uslovima u čijem je sastavljanju, zajedno sa drugim opozicionim organizacijama, učestvovao Pokret “1 od 5 miliona”. Bez ovoga nije moguće sprečiti tzv. “ringišpil” izbore, odnosno glasanje sa špilom tuđih, kao i falsifikovanih ličnih karata, što je jedan od mehanizama kako Srpska napredna stranka krade glasove.

Sa žaljenjem konstatujemo da se dešava ono na šta smo mesecima upozoravali – šest meseci je izgubljeno na tzv. pregovore, odnosno predstavu čiji će jedini rezultat eventualno biti poklon minuti od Bujoševićevog RTS-a za opoziciju.

Mi znamo da fer i slobodnih izbora pod ovom mafijaškom vlašću nikada neće biti, te da nikakvi pregovori niti Bujoševićevi minuti to neće doneti. Zato pozivamo opoziciju da ne izgubimo novih 6 meseci, već da se momentalno ujedinimo u pripremi sveobuhvatne kontrole izbora i zaštiti građana na biračkim mestima. Nije ni Milošević pao u Jutarnjem programu RTS-a, nego na ulici nakon što je uhvaćen u izbornoj krađi.

Pozivamo opoziciju i da se ujedini u zahtevu za uvođenje elektronskih čitača ličnih karata na svakom biračkom mestu koji bi bili umreženi sa jedinstvenim biračkim spiskom. Slična praksa pokazala se delotvornom u sprečavanju lažnog glasanja u drugim državama, i to je jedan od preduslova poštenih izbora. Samo konkretnim akcijama i konkretnim radom na licu mesta, a ne praznim pričama na RTS-u, pokazaćemo odgovornost koju građani traže od nas.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

September 8, 2021