fbpx

U medijima se ovih dana tiho provukla vest o još jednoj pretnji kineske kompanije ZIJin o smanjenju plata i benefita radnicima u Borskom i Majdanpečkom rudniku novim kolektivnim ugovorom.


Sindikati su se ovome usprotivili i tražili podršku države u pregovorima sa kineskim investitorom, ali država još uvek stoji nema i opčinjena „rekordnim profitom“ ZiJIn-a u našim rudnicima ali i sopstvenim bankovnim računima otvorenim u Kini tajno, bez očiju javnosti.

Na ovo smo upozoravali i prošle godine kada je kroz prvi nacrt kolektivnog ugovora pokušano radnicima da se oduzme što više benefita što je u direktnom sukobu sa Zakonom o radu.

Danas se rudari iz Majdanpeka i Bora ponovo suočavaju s ovim problemom, a izgleda da strani investitor neće odustati od ovog cilja dok ga ne ostvari ili dok im neko konačno ne stane na put i usprotivi se jedinim jezikom koji i režim i strani investitori razumeju.

Još od kada je Pokret #1od5miliona pokrenuo priču o problemima koje pravi kineska kompanija u Boru i Majdanpeku ta kompanija se upustila u ozbiljan rad na PR-u i propagandi.

Kada je #1od5miliona izneo dokaze o malverzacijama sa stanovima Majdanpečana, ZiJin je izbacio vest o rekordnom profitu u rudniku.

Kada je #1od5miliona istakao problem zagađenja od strane ove kompanije, oni su pustili vest o velikom broju radnih mesta koje su otvorili.

Kada je #1od5miliona blokirao magistralni put, popularna „gospođa ministarka“ roze šlema, Zorana Mihajlović, probudila se iz zimskog sna i navodno naložila ZiJinu da „obrati pažnju na ekologiju“.

Tako su se stvorile dve stvarnosti, u potpunosti paralelne i nespojive.

S jedne strane imamo kineskog investitora koji je zaposlio preko 1500 ljudi, koji daje plate za 50% više od minimalca i koji brine o Boru i Majdanpeku.

S druge, realne, strane imamo ZiJIn i Aleksandra Vučića koji strateški uništavaju ova dva grada, narod koriste kao jeftinu radnu snagu, uništavaju životnu sredinu, otimaju stanove ljudima koji su sazidali zgrade u kojima se ti stanovi i nalaze, ne poštuju zakone Republike Srbije od zakona o radu do krivičnog zakona Republike Srbije.

Havarije i kreiranje kineske provincije, u kojoj zakoni Republike Srbije ne važe, kineski investitori rade slobodno, bez da ih neko i opomene, a predsednik Opštine Majdanpek i njegova zamenica, Dragan Popović i Elvira Toskić Jovanović, postali su profesionalci u igranju igre žmurke kada su u pitanju realni problemi Majdanpečana, a kada je potrebno prekoriti kinesku upravu rudnika koji preti da će pojesti grad tada više ne igraju žmurke već maestralno nestanu sa lica zemlje kao što bi to uradio Dejvid Koperfild u jednoj od svojih mađioničarskih tačaka.

Imamo jako opasnu situaciju u Majdanpeku i plašem se da mnogi nisu svesni toga, a ona jeste važna za celu Srbiju zato što će ovo što radi ZiJIn poslužiti kao presedan i opravdanje i Rio Tintu i Linglongu da se prema Srbiji ponašaju kao prema svom ličnom posedu.

Nametanje kolektivnog ugovora koji je štetan za rudare ne sme proći, a ja verujem da će sindikati krenuti u ozbiljniju borbu zato što zaista MOŽE I DRUGAČIJE.

Na primeru Majdanpeka smo pokazali da može i drugačije. Da može svaki Majdanpečanin da se pita i sasluša. Da mogu Majdanpečani da dodose važne odluke za njihov grad i da i te kako mogu da se izbore za sebe i svoj stav.

Majdanpek može i drugačije i to smo pokazali zastupajući naše sugrađane i boreći se za njihova prava.

Nećemo odustati niti posustati u toj borbi.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

June 9, 2021