fbpx

Danas obeležavamo međunarodni dan mira. Jako važan datum kada su Ujedinjene nacije pre 40ak godina rekle: Makar jedan dan u godini neka bude mira i ljubavi u svetu!


U Srbiji taj dan obeležavamo godišnjicom od nelegalnog hapšenja uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića.

Dan mira ne postoji u srpskim medijima, ali su zato današnje naslovne strane pute nasilja, afera i režimske propagande, a tek po koji mediji je podsetio na hapšenje Obradovića pre godinu dana.

Aleksandar Obradović postao je, za mnoge, heroj i simbol borbe protiv režima nakon što je ukazao na ilegalnosti u poslovanju državne firme “Krušik” i umešanosti državnog vrha u tu aferu.

On je potom tajno uhapšen i bio skoro 40 dana u pritvoru nakon što je reakcijom javnosti “oslobođen” na kućni pritvor.

Borba za Aleksandra Obradovića je trajala dugo i na protestima 1 od 5 miliona predstavio je jednu od jako važnih pobeda građana i samog protesta.

Obradović nas je ujedinio i podsetio na važnost onoga što Međunarodni dan mira mora da baštini: solidarnost, jednakost i neprestanu borbu za boljitak i budućnost.

Srbiji je sada, više nego ikada, potrebno da pokažemo da možemo da stavimo po strani naše različitosti i borimo se za ono što je ispravno.

Ovaj dan se u prostorijama UN-a obeležava minutom ćutanja i zvukom zvona, a ja ću ga pored toga obeležiti i minutom ćutanja za svaku aferu ove vlasti, za svako ugnjetavanje sloboda i prava građana zagarantovanih Ustavom i za svaki zločin ovog režima i sistema.

Samo zajedno možemo da promenimo sistem i ne dozvolimo da se desi još jedan slučaj hapšenja uzbunjivača kao što je Aleksandar Obradović, a do tada ćemo stati uz svakoga ko ustane i progovori protiv onih koji, dok su u poziciji moći ugnjetavaju bilo koga.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

September 21, 2020