fbpx

Pokret „1 od 5 miliona“ pruža punu podršku BIRODI-ju i njegovoj Inicijativi upućenoj Republičkoj izbornoj komisiji, kojom traži da se za predstojeće lokalne i parlamentarne izbore reguliše jasno razlikovanje važećeg i nevažećeg glasačkog listića.Naime, dosadašnje odredbe davale su pravo članovima biračkih odbora da arbitrarno odrede za koga je birač hteo da glasa, odnosno kojoj listi ide glas na listiću koji nije popunjen u skladu sa zakonom i/ili sadrži crteže, parole, poruke, komentare ili su ostale liste precrtane. Umesto da ovakve listiće proglasi nevažećim, članovi biračkih odbora mogu da ovakav listić proglase važećim i dodele glas određenoj listi, upozorava BIRODI. Time se otvara mogućnost za zloupotrebe prilikom utvrđivanja rezultata glasanja i prekrajanja stvarne izborne volje građana.

Zato se Pokret „1 od 5 miliona“ pridružuje zahtevu BIRODI-ja da se uvedu jasne odredbe koje neće dozvoliti biračkom odboru da po sopstvenoj proceni tumači za koga je birač hteo da glasa, već da se svi listići na kojima su glasači crtali, precrtavali, ispisivali parole, proglase nevažećim.

Podsećamo i da smo RIK-u uputili zahtev za uvođenje elektronskih čitača ličnih karata na svakom biračkom mestu i njihovo umrežavanje sa biračkim spiskom, kako bi se na licu mesta proverilo da li je lična karta autentična. To smo tražili kako bi se izbegli „Ringišpil izbori“ – praksa glasanja bez lične karte ili višestrukog glasanja sa falsifikovanim ličnim kartama, što jeste prostor za krađu velikog broja glasova. Iako nas RIK čak ni posle devet dana nije udostojio odgovora, Pokret „1 od 5 miliona“ nastaviće borbu za jednu od tačaka „Sporazuma sa narodom“, a to su fer i slobodni izbori.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

March 13, 2020